Zapraszamy w kulinarną podróż po wszystkich regionach Polski. Poznajmy zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych.
W „Roślinnej kuchni regionalnej” odkryjemy jaki wpływ na charakter potraw miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność i jej upodobania, a także położenie geograficzne. Gdy zaczniemy gotować według przepisów WEGANONA pokochamy dziędziuchy z Lubelszczyzny, hołubcie z Pomorza Zachodniego, fujarki pastusze z Podkarpacia, ruchańce z Kujaw czy bomby legnickie pochodzące z Dolnego Śląska. Przekonamy się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami.
Po lekturze będziemy już wiedzieć, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci.
Z gościem podcastu rozmawia Ewa Karwan-Jastrzębska.
Rozmowę można usłyszeć również na:
https://open.spotify.com/episode/6SrwNJ0cQthrmUWtbaEOei