Alicja Rokicka w Empiku

17 października 2021, 14.00 - 15.00, Targi Książki Empiku, spotkanie na profilach fb Empiku i Wydawnictwa Marginesy

W ramach targowej Sceny Rozwój Targów Książki Empiku zapraszamy na spotkanie z Alicją Rokicką, autorką książki Italia dla zielonych. Rozmowę poprowadzi Agnieszka Szydłowska. W trakcie wydarzenia możliwe będzie zadawanie pytań w komentarzach pod streamingiem. Transmisja ze spotkania będzie dostępna na Facebook.com/empikcom. Spotkanie będzie tłumaczone na język migowy.
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie?
Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska z jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. „Italia dla zielonych” to też przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego roślinożercy mogą się spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie.