30 lipca 2023, Miejska Biblioteka Publiczna - Centrum Wiedzy, ul. B. Głowackiego 5, Bolesławiec
Spotkanie z Pawłem Ochmanem, autorem książek Roślinna kuchnia kresowa, Roślinna kuchnia regionalna i Kasze w kuchni regionalnej. Pisarz był gościem Miejskiej Biblioteki Publicznej - Centrum Wiedzy w Bolesławcu.
„Czy wężymord to dziwaczna postać z powieści fantasy? Co to jest lędźwian i gdzie można go nabyć? Dlaczego torty lwowskich cukierników były wysyłane do Warszawy i co łączy statek ”Batory„ z kuchnią jarską? Dziś opowiadał o tym Paweł Ochman Weganon przy okazji promocji swojej najnowszej książki ”Roślinna kuchnia kresowa„ wydanej przez Wydawnictwo Marginesy. A ponieważ zaproszony autor ma wiele pasji, poznaliśmy też jego wspaniałe hafty i rozmawialiśmy o fotografii oraz pięknych naczyniach uwiecznionych na zdjęciach. Kosztowaliśmy także wspaniałych ciasteczek wykonanych własnoręcznie przez naszego gościa, które wręcz rozpływały się w ustach.
Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Sieć bezpieczeństwa dla Ukrainy” Nr 2022-2-CZ01-KA210-YOU-000091139, w ramach programu Erasmus+”.